Behoefte

Vandaag was ik eens aan het googlen op dit woord, in combinatie met het woord ‘kind’. Dit doe ik ook wel eens met andere woordcombinaties, gewoon om eens te kijken welke resultaten daar uit komen. Het houd me scherp en helpt om onderwerpen uit te diepen.
Bij deze specifieke combinatie kwam ik uit bij Autisme en ADHD. 
Natuurlijk begrijp ik heel goed dat kinderen met deze diagnose extra behoeften hebben, maar ik schrok er wel van omdat in mijn ogen ieder kind gezien en gehoord wil worden in zijn/haar behoeften. 
Er zijn zo veel gevoelige kinderen vandaag de dag, er zijn zoveel prikkels te verwerken en ik zie veel kinderen die zoveel in hun hoofd leven dat voelen bijna niet meer kan. Er wordt gehandeld om daaruit voortvloeiend gedrag om te buigen, maar er wordt vaak voorbijgelopen aan de oorsprong ervan.
Kinderen laten continu hun behoeften zien, of ze nou lekker in hun vel zitten of niet.
Een kind dat gezien wil worden, maar niet gezien wordt in de onderliggende behoefte, zal druk gaan doen of in een hoekje wegkruipen.
Een kind dat gehoord wil worden, maar niet gehoord wordt, zal gaan schreeuwen, huilen of juist niets meer zeggen.

De behoefte heeft ALTIJD zijn oorsprong, het is de kunst om bij die oorsprong te komen.
Als je je bewust wordt van de behoefte, ontstaat er begrip voor het gedrag.

Geef een antwoord